5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΜΑΣ

  • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας μόνο το πρωί.
    Πολλές φορές βουρτσίζουμε τα δόντια μας το πρωί αλλά είτε λόγω φόρτου εργασίας ή κούρασης αμελούμε να τα βουρτσίσουμε το βράδυ. Εχει αποδειχθεί ότι το βούρτσισμα των δοντιών πριν τον ύπνο είναι το πιο σημαντικό γιατί απομακρύνει τη μεγάλη ποσότητα μικροβιακής πλάκας που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και γιατί η παραγωγή σάλιου που ‘καθαρίζει’ κατά κάποιο τρόπο τα δόντια είναι μειωμένη.
  • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας με πολλή δύναμη.
    Η άποψη που επικρατούσε στο παρελθόν ότι όσο πιο δυνατά βουρτσίζουμε τα δόντια μας τόσο πιο καλά τα καθαρίζουμε είναι εντελώς λανθασμένη. Δεν είναι η δύναμη που βάζουμε στην οδοντόβουρτσα αλλά η σωστή τεχνική που χρησιμοποιούμε για αποτελεσματική στοματική υγιεινή. Αλλωστε το δυνατό βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει φθορά στην αδαμαντίνη και υποχώρηση των ούλων (υφίζηση) με αποτέλεσμα ευαισθησία των δοντιών. Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται με μαλακή η μέτρια οδοντόβουρτσα με ήπιες κινήσεις.
  • Αντικαθιστούμε τον μεσοδόντιο καθαρισμό με στοματοδιάλυμα.
    Ο μεσοδόντιος καθαρισμός είναι απαραίτητος για ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή. Τα ατοματοδιαλύματα είναι βοηθητικά, απολυμαίνουν τη στοματική κοιλότητα και σε καμιά περίπτωση δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά την μικροβιακή πλάκα ειδικά στις δύσκολες μεσοδόντιες περιοχές. Επίσης κάποια στοματοδιαλύματα αντενδείκνυνται για συνεχόμενη χρήση. Η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό των δοντιών και αλλοίωση της γεύσης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το στοματοδιάλυμα είναι σύμμαχός μας, η χρήση του όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο και πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις του οδοντιάτρου.
  • Βουρτσίζουμε τα δόντια μας πολύ γρήγορα.
    Πολλές φορές λόγω έλλειψης χρόνου ή κούρασης βουρτσίζουμε βιαστικά τα δόντια μας με αποτέλεσμα να μην απομακρύνουμε αποτελεσματικά την μικροβιακή πλάκα. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν βουρτσίζουμε ολόκληρες επιφάνειες δοντιών (συνήθως των οπίσθιων) με αποτέλεσμα συσσώρευση μικροβίων με όλα τα δυσμενή αποτελέσματα (ουλίτιδα, τερηδόνα). Πρέπει να αφιερώνουμε τουλάχιστον 2 λεπτά για τον καθαρισμό των δοντιών μας. Πολλές οδοντόβουρτσες, κυρίως ηλεκτρικές έχουν ειδικό χρονόμετρο 2 λεπτών για να βεβαιωθούμε ότι αφιερώνουμε το σωστό χρόνο στο βούρτσισμα των δοντιών μας.
  • Πάμε στον οδοντίατρο μόνο όταν πονέσουμε.
    Η επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες επιβάλλεται. Μόνο έτσι εξασφαλίζουμε ένα υγιές στόμα και προλαμβάνουμε τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Εάν περιμένουμε να πονέσουμε για να πάμε στον οδοντίατρο, το πιθανότερο είναι το πρόβλημα μας ( πχ μια τερηδόνα ή ουλίτιδα) να έχει προχωρήσει με αποτέλεσμα να απαιτείται πιο πολύπλοκη και πολυδάπανη θεραπεία.