5 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δόντια μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη γενική υγεία μας αλλά και την ψυχολογία μας. Κάποιες φορές όμως, η εξαγωγή τους είναι επιβεβλημένη λόγω προχωρημένης περιοδοντίτιδας ή πολύ εκτεταμένης τερηδόνας, τραύματος ή κατάγματος δοντιού. Πρέπει να αντικαταστήσουμε τα ελλείποντα δόντια και αν ναι για ποιο λόγο?
1. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
Η αντικατάσταση ενός ελλείποντος πρόσθιου δοντιού θεωρείται στις μέρες μας αυτονόητη, αν θέλουμε να μιλάμε για ένα ωραίο και ελκυστικό χαμόγελο. Πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι και τα οπίσθια δόντια συμβάλλουν σε ένα ολοκληρωμένο χαμόγελο αλλά και στην συνολική αισθητική του προσώπου. Δεν είναι λίγες οι φορές που η απώλεια αρκετών δοντιών από τον οδοντικό φραγμό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια στήριξης των χειλέων και την εικόνα ενός γερασμένου προσώπου.
2. ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΩΣΗΣ
Η απώλεια ενός ή περισσοτέρων δοντιών έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη ικανότητα μάσησης των τροφών. Πολλές φορές επιλέγουμε να τρώμε συγκεκριμένες τροφές (συνήθως μαλακές) ή να μην μασάμε σωστά τις τροφές μας με αποτέλεσμα προβλήματα δυσπεψίας. Επίσης, αν λείπουν δόντια από τη μια μόνο πλευρά, επιλέγουμε να μασάμε από την άλλη, επιβαρύνοντας όμως τα δόντια αυτά και τη συνολική σύγκλειση.
Η απώλεια των δοντιών έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στην άρθρωση του λόγου επηρεάζοντας αρνητικά την αυτοπεποίθηση μας και πολλές φορές την κοινωνική μας ζωή.
3. ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΥΓΙΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Οπου υπάρχει κενό/ά από απώλεια δοντιών, παρατηρούνται φαινόμενα μετατόπισης των γειτονικών δοντιών για να καλύψουν το κενό και να ‘βρουν κάπου να ακουμπήσουν’. Το αποτέλεσμα είναι στραβά δόντια, προβληματική σύγκλειση δημιουργώντας πολλές φορές προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση και ανάπτυξη τερηδόνας και περιοδοντικών προβλημάτων.
4. ΥΠΕΡΕΚΦΥΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ
Αν υποθέσουμε ότι έχει χαθεί ένα δόντι της κάτω γνάθου, τότε το αντίστοιχο δόντι της άνω (ο λεγόμενος ανταγωνιστής) αρχίζει να κατεβαίνει (να κρεμάει όπως λένε οι ασθενείς μας). Εκτός από τα προβλήματα στη σύγκλειση, εάν θελήσουμε να αντικαταστήσουμε το δόντι που λείπει θα πρέπει πολλές φορές να επέμβουμε και στον ανταγωνιστή του (να τον μικρύνουμε/ τροχίσουμε) για να διευθετήσουμε σωστά τη σύγκλειση.
5. ΑΠΩΛΕΙΑ ΟΣΤΟΥ
Όταν ένα δόντι οδηγείται σε εξαγωγή, το οστό της γνάθου που το στηρίζει, αρχίζει σταδιακά να απορροφάται. Το οστό της γνάθου ενεργοποιείται κατά τη μάσηση – όταν το δόντι που επιτελεί αυτό το έργο χαθεί – τότε το οστό χάνει σταδιακά τον όγκο του. Εάν ο αριθμός των εξαχθέντων δοντιών είναι μεγάλος, αρχίζει να επηρεάζεται το εξωτερικό σχήμα του προσώπου. Η απορρόφηση του οστού κάνει την τοποθέτηση εμφυτεύματος πιο πολύπλοκη διαδικασία, αφού πολλές φορές χρειάζεται ανάπλαση του οστού με μοσχεύματα. Για αυτό το λόγο, η αντικατάσταση των δοντιών με εμφυτεύματα πρέπει να είναι έγκαιρη. Ανάλογα με το περιστατικό, ο οδοντίατρος θα σας ενημερώσει για το χρονικό πρωτόκολλο που θα ακολουθήσει.