ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Εάν η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Τα μικρόβια και οι τοξίνες τους προχωρούν κάτω από το επίπεδο των ούλων, μολύνοντας το οστό, το οποίο καταστρέφεται σταδιακά. Τα ούλα αποκολλώναι από τα δόντια και σχηματίζουν ένα κενo (θύλακος).

Μέσα στον θύλακο τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή του οστού. Στα προχωρημένα στάδια της περιοδοντίτιδας χάνεται όλη η στήριξη του δοντιού και τα δόντια πέφτουν.
Η περιοδοντίτιδα είναι πολυπαραγοντική νόσος. Κύριο αίτιο είναι η κακή στοματική υγιεινή, σημαντικό ρόλο όμως παίζει και κληρονομικότητα. Επιβαρυντικοί παράγοντες αποτελούν το κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, ορμονικές αλλαγές και έντονο στρες.
Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας ανάλογα με το στάδιο και τη βαρύτητα, διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική.
Η συντηρητική θεραπεία της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει την αφαίρεση της τρυγίας κάτω από το επίπεδο την ούλων με ειδικά εργαλεία κάτω από τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται σε 2-4 συνεδρίες.
Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει αφαιρετικές τεχνικές για την απομάκρυνση των κατεστραμένων ιστών και αναπλαστικές τεχνικές για τη δημιουργία νέων. Απαραίτητος είναι ο ταχτικός επανέλεγχος του ασθενή σύμφωνα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.