ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΔΟΝΤΙΑ – ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Πολλοί ασθενείς μας παραπονιούνται συχνά για πόνο των δοντιών μετά από κρύο ή ζεστό ερέθισμα (πχ παγωτό ή ζεστό καφέ), μετά από κατανάλωση γλυκού ή ακόμα και κατά το βούρτσισμα των δοντιών. Αρκετές φορές ακόμα και η εισπνοή κρύου αέρα προκαλεί έντονο πόνο.

Ποια είναι τα αίτια όμως της ευαισθησίας των δοντιών;

Τα δόντια καλύπτονται εξωτερικά από τη σκληρή αδαμαντίνη που είναι αδρανής, δεν περιέχει δηλαδή νεύρα ή αγγεία και δρα προστατευτικά στο δόντι. Στην περιοχή της ρίζας του δοντιού υπάρχει η οστεΐνη. Κάτω από την αδαμαντίνη και την οστεΐνη τα δόντια καλύπτονται από την οδοντίνη που είναι μαλακή, αποτελείται από μικρά κανάλια (οδοντινοσωληνάρια) που μεταφέρουν τα θερμικά ερεθίσματα στο νεύρο του δοντιού. Αυτή η ενέργεια προκαλεί ευαισθησία και πόνο στο δόντι.

Επομένως, η αποκάλυψη της οδοντίνης είναι η κύρια αιτία της ευαισθησίας των δοντιών και μπορεί να προκύψει από:

  • Υποχώρηση των ούλων λόγω ηλικίας ή λανθασμένου τρόπου βουρτσίσματος. Η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας και το βίαιο βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης και να εκθέσει την οδοντίνη.
  • Έντονο βρυγμό – έντονο δηλαδή τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών που μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης. Ο βρυγμός μπορεί να είναι εκούσιος ή ακούσιος κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Κάταγμα ή ρωγμή του δοντιού.
  • Περιοδοντίτιδα. Η φλεγμονή δηλαδή των ούλων και των ιστών που στηρίζουν τα δόντια, η οποία συνοδεύεται συχνά από υποχώρηση των ούλων.
  • Κατανάλωση όξινων τροφών ή ανθρακούχων αναψυκτικών που μπορεί να προκαλέσουν διάβρωση της αδαμαντίνης.

Να αναφέρουμε επίσης ότι ευαισθησία των δοντιών μπορεί να δημιουργηθεί μετά από ορισμένες οδοντιατρικές υπηρεσίες, όπως θεραπεία περιοδοντίτιδας, τοποθέτηση μιας στεφάνης ή ακόμα και μετά τη διαδικασία της λεύκανσης. Η ευαισθησία αυτή είναι παροδική και περνάει μετά από 2-3 εβδομάδες.

Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ευαισθησία των δοντιών;

Όπως όλοι γνωρίζουμε η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος που θα σας υποδείξει ο οδοντίατρός σας και ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος για την έγκαιρη αντιμετώπιση τυχόν περιοδοντίτιδας ή άλλων προβλημάτων των δοντιών κρίνεται επιβεβλημένος. Σε περίπτωση βρυγμού, συνίσταται η χρήση ειδικού νάρθηκα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΕΡΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΔΟΝΤΙΩΝ

Σε περίπτωση που έχει ήδη εκτεθεί η οδοντίνη τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Αποφυγή όξινων τροφών και ανθρακούχων αναψυκτικών.
  • Χρησιμοποίηση ειδικής οδοντόκρεμας για ευαίσθητα δόντια.
  • Χρήση ειδικών στοματοδιαλυμάτων και gels που θα σας συστήσει ο οδοντίατρός σας και ανακουφίζουν άμεσα την ευαισθησία των δοντιών.
  • Επάλειψη της εκτεθειμένης οδοντίνης (σε περίπτωση υποχώρησης ούλων) με ειδικά βερνίκια φθορίου.
  • Κάλυψη των εκτεθειμένων δοντιών με σύνθετη ρητίνη.
  • Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις φθοράς αδαμαντίνης και οδοντίνης όπου όλα τα παραπάνω μέτρα δεν κριθούν αποτελεσματικά, η απονεύρωση του δοντιού είναι μονόδρομος (σπανιότερα ευτυχώς).