ΓΙΑΤΙ ΤΡΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ?

Το τρίξιμο των δοντιών (ή αλλιώς βρυγμός) είναι μια ακούσια κατάσταση που εμφανίζεται σε πολλούς ανθρώπους. Πρόκειται δηλαδή για μη ελεγχόμενο σφίξιμο των δοντιών που συνοδεύεται από τρίξιμο και παρατηρείται συνήθως στον ύπνο, χωρίς να αποκλείεται και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εάν το τρίξιμο των δοντιών είναι επαναλαμβανόμενο και με μεγάλη ένταση, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τον ασθενή.
Πιο συγκεκριμένα, ο βρυγμός έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της κοπτικής και μασητικής επιφάνειας των δοντιών. Τα δόντια γίνονται πιο μικρά και επίπεδα, χάνουν δηλαδή τη φυσιολογική τους μορφολογία. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε κατάγματα δοντιών ακόμα και σφραγισμάτων ή θηκών. Ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται ευαισθησία στα δόντια λόγω απώλειας αδαμαντίνης, πόνο και σαφώς σε προχωρημένα στάδια επηρεάζεται και η αισθητική του προσώπου (γερασμένο πρόσωπο). O βρουξισμός σχετίζεται με μυικό σπασμό και πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο βρουξιστής ξυπνάει με μουδιασμένη τη γνάθο, δυσκολία ανοίγματος του στόματος και πονοκέφαλο.
Τα αίτια του βρυγμού δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως. Κύριος επιβαρυντικός παράγοντας θεωρείται το έντονο στρες, το άγχος, ο θυμός. Ατομα επιθετικά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, συχνά συνδέονται με το σύμπτωμα του βρυγμού. Επίσης έχουν ενοχοποιηθεί κάποια φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωτικά, το κάπνισμα, η καφεΐνη, η άπνοια ύπνου.

Η αντιμετώπιση του βρυγμού περιλαμβάνει την αποφυγή του στρες όσο είναι εφικτό. Εξαιρετικά αποτελέσματα για τη συμπτωματική αντιμετώπιση του έχουν οι ενδοστοματικοί νάρθηκες.

οδοντιατρος νεα σμυρνη

Έντονες αποτριβές λόγο βρυγμού

Ενδοστοματικός νάρθηκας

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου νάρθηκα, από σκληρό ακρυλικό, που προστατεύει τα δόντια από τη φθορά, αποφορτίζοντας τους μύες.
Τον φοράει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και κάποιες ώρες την ημέρα αν κριθεί αναγκαίο. Συνήθως απαιτείται μια περίοδος προσαρμογής από τον ασθενή. Ο νάρθηκας πρέπει να ελέγχεται και να επαναπροσαρμόζεται από τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να χρειαστεί εξισορρόπιση της σύγκλεισης και αποκατάσταση της φθαρμένης οδοντοφυίας με προσθετικά μέσα, από τον οδοντίατρο.
Να τονίσουμε ότι είναι καθήκον του οδοντιάτρου να ενημερώσει τον ασθενή για το βρουξισμό πριν αυτός προχωρήσει και χρειαστεί ο ασθενής εκτεταμένη προσθετική εργασία.
Αλλωστε, οι επιπεδωμένες επιφάνειες των δοντιών λόγω βρυγμού (οι λεγόμενες φασέτες) εντοπίζονται εύκολα από τον οδοντίατρο στον απλό οδοντιατρικό έλεγχο.