Συχνές ερωτήσεις

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ?

Αυτή είναι κατά γενική ομολογία η πιο συνηθισμένη ερώτηση που τίθεται στον οδοντίατρο. Ο γενικός κανόνας είναι κάθε 6 μήνες, για έναν στοματολογικό έλεγχο και επαγγελματικό καθαρισμό. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνουμε τυχόν προβλήματα τα οποία αν τα αμελήσουμε, μπορεί να εξελιχθούν σε επώδυνες καταστάσεις για τον ασθενή. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου ο οδοντίατρος συνιστά 3μηνη παρακολούθηση (όπως σε κάποιους περιοδοντικούς ασθενείς).

Η ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΣΜΑΛΤΟ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ?

Η απάντηση είναι όχι. Η λεύκανση πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου με επαγγελματικά προιόντα λεύκανσης που προμηθεύστε μόνο από τον οδοντίατρο σας. Είναι απόλυτα ασφαλής διαδικασία.

ΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΥΛΑ ΜΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

Η αιμορραγία των ούλων είτε κατά το βούρτσισμα ή και αυτόματα (πχ στον ύπνο), δεν είναι φυσιολογική και είναι ένδειξη φλεγμονής των ούλων (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα). Επιβάλλεται να επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο σας για εκτίμηση της κατάστασης και θεραπεία αυτής.

ΑΝ ΠΟΝΕΣΕΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΜΟΥ, ΝΑ ΠΑΡΩ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ?

Αν πονέσει το δόντι σας, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με τον οδοντίατρο σας. Είναι μεγάλο λάθος να παίρνετε αντιβίωση αυθαίρετα. Είναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις που χορηγούμε αντιβίωση στην οδοντιατρική. Μόνο ο οδοντίατρος σας μπορεί να σας κατευθύνει και να σας δώσει το κατάλληλο σχήμα αντιβίωσης εφόσον χρειάζεται.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΑ ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ ΑΜΑΛΓΑΜΑΤΟΣ? ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΙΝΑΙ?

Το αμάλγαμα είναι ένα κράμα μετάλλων όπως χαλκός, άργυρος και άλλα μέταλλα σε συνδιασμό με υδράργυρο. Χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για εμφράξεις (σφραγίσματα) στην οδοντιατρική, λόγω της μεγάλης μηχανικής αντοχής του. Εξαιτίας της χρήσης υδραργύρου, υπάρχει μια έντονη διαφωνία στον οδοντιατρικό χώρο για την ανάγκη αντικατάστασής του λόγω απελευθέρωσης ελάχιστης ποσότητας υδραργύρου στη στοματική κοιλότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τον Αμερικανικό Οδοντιατρικό Σύλλογο (ΑDA) “Το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι ένα ασφαλές, αξιόπιστο και αποτελεσματικό υλικό”. Η ποσότητα υδραργύρου που απελευθερώνεται στη στοματική κοιλότητα είναι ελάχιστη, πολύ μικρότερη από αυτήν που λαμβάνει το άτομο από τη διατροφή του ή το περιβάλλον.
Ο κύριος λόγος αντικατάστασής του είναι για αισθητικούς λόγους και εάν κρίνει ο οδοντίατρος ότι πρέπει να αντικατασταθεί λόγω φθοράς, μικρορωγμών στα όρια της έμφραξης ή κινδύνου κατάγματος του δοντιού.
Nα τονίσουμε ότι πλέον λόγω της χρωματικής υπεροχής της σύνθετης ρητίνης και την ολοένα βελτίωση των ιδιοτήτων της, έχει πλέον αντικαταστήσει το αμάλγαμα σχεδόν αποκλειστικά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΜΑΛΟΣ ΛΕΙΧΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ?

Ο ομαλός λειχήνας είναι μια συχνή χρόνια δερματοπάθεια με υφέσεις και εξάρσεις. Ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον οδοντίατρο γιατί ο βλεννογόνος του στόματος αποτελεί συνήθης εντόπιση της νόσου, συχνά χωρίς να υπάρχουν άλλες δερματικές εκδηλώσεις. Η αιτιοπαθογένεια του δεν είναι απόλυτα γνωστή. Στο παρελθόν αποδιδιδόταν στο έντονο στρες, σήμερα όμως πιστεύεται ότι είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας.
Οι δυο μορφές που εκδηλώνονται στο στόμα είναι η δικτυωτή και η διαβρωτική. Η δικτυωτή εκδηλώνεται ως λευκές γραμμές που διαπλέκονται μεταξύ τους, είναι συνήθως ασυμπτωματική και εμφανίζεται συνήθως στις παρειές .
Η διαβρωτική μορφή είναι συχνά επώδυνη με έντονο το αίσθημα της καυσαλγίας και εκδηλώνεται ως ατροφικές περιοχές στο κέντρο των οποίων υπάρχουν έλκη (πληγές). Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν συμπτώματα δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή. Στην αντίθετη περίπτωση, χορηγούνται κορτικοστεροειδή. Η πρόγνωση του ομαλού λειχήνα είναι καλή. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση από τον οδοντίατρο γιατί σε ένα μικρό ποσοστό (0.4-2%) έχει παρατηρηθεί ανάπτυξη ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.